Groen
Wij laten gemeentelijk groen op hoge kwaliteit onderhouden. Hierdoor zien plantsoenen en grasvelden er netjes uit. Tijdens het groenonderhoud ruimt de aannemer ook zwerfvuil op. Samen met goed licht van de straatverlichting en vlakke trottoirs zorgt dit voor een fijne en verzorgde leefomgeving.
Als we de groenvakken vernieuwen, planten we niet meer alleen de standaard bodembedekkers. We kiezen vaker voor gras. Gras is veel goedkoper in onderhoud en ziet er verzorgd uit. Op A-locaties kiezen we steeds vaker voor vaste planten. Deze brengen meer kleur in het straatbeeld.
Financiën
Omdat planten gemiddeld na ongeveer 30 jaar slecht en oud zijn, moeten wij ze tijdig vervangen. Elk najaar vervangen wij ruim 15.000 planten en struiken. Daardoor ontstaat geen achterstand en blijft ons groen gezond. Hiervoor is budget binnen de begroting.
Ook is er structureel geld voor het vervangen van bomen. Eens per drie jaar is er extra geld om waardevolle bomenlanen te verjongen. In het bomenstructuurplan staat welke bomenlanen wij belangrijk vinden. Op basis van dit plan en de kwaliteit van de bomen maken wij plannen voor verjonging.
Voor het onderhoud van het groen hebben we een contract met DAR. Zij voert het onderhoud in het groeiseizoen uit met 20 medewerkers van het werkbedrijf. In de winter zijn dit 10 medewerkers. Daardoor kost het contract voor groenonderhoud ons extra geld. Onze financiële bijdrage aan het werkbedrijf is hierdoor wel lager. Daarnaast ontvangen we inkomsten uit dividend van de DAR. Zie hiervoor de paragraaf “Verbonden partijen”.
Risico's
Wij zien dat het klimaat vrij snel veranderd. Er valt meer regen in minder tijd. Ook was er in 2018 een lange periode van extreme droogte. Deze veranderingen vragen om andere inrichting van openbaar groen. Bepaalde boom- en plantsoorten overleven dit veranderende klimaat niet. Daarom kiezen we steeds vaker voor soorten die beter tegen de droogte kunnen.
Ook ligt er een opgave om water langer op de plekken te houden waar het valt. Dit kan door waterbergingen te maken in grasvelden of door plantsoenen om te vormen tot waterberging.
Stand van zaken Voorjaarsnota 2019
In 2019 onderhoudt de DAR het gemeentelijke groen weer. Volgens het contract moeten zij A-kwaliteit leveren. Ook veegt DAR wegen en bestrijdt zij onkruid op verhardingen. Het combineren van deze taken in een integrale opdracht leidt tot een verzorgd straatbeeld. Het contract voor maaien van gazons en bermen is verlengd bij de huidige (regionale) aannemers.
In 2019 maken wij de verjonging van de laanstructuur aan de Molenweg in Groesbeek af. Wij planten 20 extra bomen die de bestaande en nieuwe laan met elkaar verbinden.
In het voorjaar zijn duizenden planten gepoot. Dit is nodig om de plantsoenen weer compleet te maken door lege plekken op te vullen. Ook zijn honderden bomen gepoot. Daardoor houden wij het bomenbestand op peil en zetten wij in op behoud van boomstructuren. Wij kiezen steeds vaker voor soorten die beter tegen de droogte kunnen.
Ook zullen wij op sommige plekken het gazon moeten herstellen. Tijdens de droge zomer in 2018 zijn deze beschadigd. Wij hoopte op een natuurlijk herstel maar helaas is het opnieuw inzaaien van de kale plekken nodig om de gazons weer op orde te krijgen.
Stand van zaken Jaarrekening 2019
Zowel in het voorjaar als in het najaar hebben we dode bomen en planten vervangen. Op de meeste plekken hebben wij dit selectief gedaan. Ook is gekozen voor soorten die passen bij het veranderende klimaat. Op andere plekken is gekozen voor volledige renovatie, zoals in de Componistenbuurt in Groesbeek. Daar is aansluiting gezocht op een civiel werk en heeft geslaagde burgerparticipatie plaatsgevonden. Ook is de samenwerking tussen aannemers, buurtbewoners en gemeente prettig. Het resultaat is prachtig, ook buiten.
Het tweejarig onderhoudscontract met Dar is eind 2019 verlopen. In het contact is de mogelijkheid opgenomen om het contract tweemaal met één jaar te verlengen. Gezien de positieve ervaringen met Dar, is ervoor gekozen om de samenwerking in 2020 voor te zetten.
Een noemenswaardige ontwikkeling is dat Dar vanuit de voormalige gemeentewerf in Beek zal opereren.